Som uppfödare är det alltid nervöst när en eller flera tikar ska valpa. Man måste hålla ett öga på tiken dag som natt. Många gånger går det bra för tiken att valpa men även om hon har gjort det många gånger innan kan något oväntat hända. Då kan det vara så att tiken och/eller hennes valpar dör. Men vad är bra att tänka på inför valpningen?

Gör iordning ett ställe där tiken har lugn och ro

Det allra viktigaste är att man gör iordning ett ställe där tiken har lugn och ro, där inga andra hundar kan komma åt henne. Det är också bra om inte flera personer springer inne hos tiken. Då kan hon bli stressad och det gör att valpningen drar ut på tiden.

Ha kontakt med veterinären

Om man märker att hunden ska valpa och man känner sig lite orolig är det inte fel att ringa till närmaste veterinär och fråga om råd. Om det finns en veterinär som gör hembesök kan det vara bra att varsko denne om att tiken börjar närma sig valpning. Då kan denne ha valpningen i bakhuvudet och kanske ha med sig lite extra saker i bilen om det skulle behövas hjälp.

Saker att ha till hands

När tiken ska valpa är det bra att ha en del saker till hands. Rena handdukar, lakan och liknande är alltid bra att ha. Det kan dessutom vara klokt att ta fram rena filtar så att man kan bädda rent åt tiken när valparna är födda. Det är också bra att ha en ren sax, ljummet eller varmt vatten, hushållspapper och liknande i närheten. En liten och mjuk nappflaska kan behövas för att suga bort slem från en lite trött valps nos och mun. En mobiltelefon är också bra att ha så att man kan ringa veterinären.