En pinscher är en hundras som inte tycker att livet ska tas allt för allvarligt. Den gillar att leka och skoja, och den är ofta mycket påhittig när det gäller nya hyss. Om du vill ha en hund som ska tåla att styras med järnhand bör du inte välja den här rasen. Eftersom att pinschern är så pass intelligent kommer den att må dåligt om den inte får ha lite roligt ibland. Om en pinscher begränsas mycket i vad den får göra och inte, kommer dess glädje att försvinna.

Kanske tack vare att hunden är så pass intelligent har den också många andra fina egenskaper. Det är till exempel mycket enkelt att ta med den till nya platser, på vandringar med mera. Man bör dock komma ihåg att den här hundrasen behöver mycket stimulans och om man missar det kommer hunden att ta saken i egna händer. Då kan hunden få för sig att hitta på olika hyss genom att ta saker etc. Att springa i samma hundgård, leka med samma saker eller att gå samma promenad flera gånger varje dag är inget som gläder en pinscher. Den vill ha omväxling och passar mycket bra i barnfamiljer och liknande där det ofta händer saker.

Pinschern och barn

En pinscher är en uppskattad familjehund och man kan med fördel ha den tillsammans med barn. Rasen är robust och den inger respekt. En pinscher är dock vänlig till sättet men det gäller att man lär barnen att de ska respektera hunden och att det är just en hund och inte en leksak.

När det gäller storleken kan pinschern vara nära en halvmeter hög och det kan vara lite för mycket för att leka med de allra yngsta barnen. Så länge en vuxen person närvarar och hunden samt barnen är vana vid varandra, brukar det dock gå bra.